γράφει ο Σπύρος Χατζάρας
Το σύνθημα είναι γνωστό.
Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία.
Τώρα, καθώς η κρίση ,που προκάλεσαν οι τραπεζίτες ,οδεύει στην κορύφωση της, με όχημα την Ελλάδα, και την Ιρλανδία, αλλά με στόχο την Ιταλία και την Γαλλία, οι τραπεζίτες, που ελέγχουν την έκδοση του χρήματος, τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη, επιχειρούν, να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της Ευρώπης .
Το Régime Ancien ( παλιό καθεστώς) επιστρέφει,για να καταργήσει τη Δημοκρατία,(των αβράκωτων-SANS CULOTTE), και να βγάλει, τη Δικτατορία των Τραπεζιτών, από το παρασκήνιο στο προσκήνιο.
Ο βασικός στόχος είναι η Γαλλία, επειδή ο Σαρκοζί εξακολουθεί να πιστεύει ότι τον έχουν εκλέξει οι Γάλλοι και ότι είναι φορέας εξουσίας.
Το φερέφωνο τον «Τραπεζιτών» είναι ή Μέρκελ, που αναπαράγει τις οδηγίες και εντολές του «σκληρού πυρήνα» περί την «Bundesbank» και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Λε Μοντ», ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, έχει ζητήσει την έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα χωρών, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Ιταλία.
Ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να προλάβει την Φρανκφούρτη, και να στηρίξει τις οικονομίες των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, με διακρατικές, πολιτικές αποφάσεις, πριν αναλάβουν το ρόλο της κηδεμονίας οι τραπεζίτες.
Όπως εξηγούσε ο « παπαγάλος» τον τραπέζιτων Γκ. Ράχμαν, στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» της περασμένης εβδομάδας το αντάλλαγμα προς τους τραπεζίτες για την στήριξη των «αδύνατων χωρών», θα είναι η υπαγωγή των ασθενέστερων οικονομιών στις κατευθύνσεις της κεντρικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
« Οι Γραφειοκράτες από τη Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες θα συντάσσουν τους προϋπολογισμούς της Ιταλίας ή της Ελλάδας, και όχι οι υπουργοί Οικονομίας τους».
Η γαλλική πρωτοβουλία αποβλέπει στο να αναλάβουν οι χώρες της ευρωζώνης και όχι η κεντρική τράπεζα και η επιτροπή τον βασικό ρόλο για τη στήριξη των οικονομιών των χωρών με υψηλό χρέος της , υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα περιορισμού του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους που οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν.
Ο Σαρκοζί δεν είναι επαναστάτης, και δεν στρέφεται ανοιχτά κατά της τραπεζιτικής ολιγαρχίας . Δεν αμφισβητεί το ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας, και δεν διεκδικεί τον έλεγχο της. Κάνει ελιγμούς.
Η γαλλική πρόταση για κοινή διακρατική ευρωπαϊκή εγγύηση για τον δανεισμό της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας , ώστε να πάψουν να πιέζονται από τις «αγορές» που ανεβάζουν συνεχώς τα επιτόκια δανεισμού τους, είναι ακριβώς ένας ελιγμός .
Αυτό που χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν «οι αγορές», η είναι η φορολόγηση από κοινού από τα κράτη της ευρωζώνης του δημόσιου χρέους, και ο απευθείας δανεισμός από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα με τα επιτόκια που ισχύουν για τις ιδιωτικές Τράπεζες.
Αυτή είναι η δημοκρατική και πολιτική λύση στο αδιέξοδο που έχουν μεν δημιουργήσει οι τραπεζίτες, και το οποίο δε επιχειρούν να μεταθέσουν στις πλάτες των λαών.
Ο γαλλικός ελιγμός βρίσκεται στην λογική της πρότασης του προέδρου του eurogroup κ. Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, για την έκδοση ευρω-ομολόγων, στην οποία αντέδρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών , Π. Στάινμπρουκ ,λέγοντας ότι η Γερμανία πιστεύει ότι κάθε χώρα πρέπει μόνη της να λύσει το πρόβλημά της.
Μια εναλλακτική ιδέα που έχει διατυπωθεί είναι η παροχή "ευρωπαικής εγγύησης" στα ομόλογα.
Όπως γράφουν σήμερα τα ΝΕΑ , ο Σαρκοζί θορυβήθηκε πολύ από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την περασμένη Δευτέρα με τον Μπαράκ Ομπάμα. Την επομένη κάλεσε τους ηγέτες της Δεξιάς και τους είπε ότι η αμερικανική τραπεζική κρίση βρίσκεται μάλλον στην αρχή της, παρά στο τέλος.
Διαπιστώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «αόρατη», ότι η τσεχική προεδρία παρακολουθεί παθητικά τα γεγονότα και ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ,ενδιαφέρεται μόνο για την επανεκλογή του, ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να αναλάβει την πρωτοβουλία. Tην ερχόμενη Πέμπτη θα απευθύνει διάγγελμα προς το γαλλικό έθνος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου