Αύξησαν το δημόσιο χρέος κατά 50% σε τέσσερα χρόνια!!!!!!
Η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στον κ. Καραμανλή.
Τα πράγματα είναι χειρότερα από ό,τι περιμέναμε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το δημόσιο χρέος έφθασε στις 31 Δεκεμβρίου 2008 στα 262 δις ευρώ, δηλαδή 12 δις ευρώ πάνω από τις αρχικές προβλέψεις του προϋπολογισμού και στο τέλος του 2009 αναμένεται να ξεπεράσει τα 280 δισεκατομμύρια.
Ο κ. Καραμανλής και η Ν.Δ. παρέλαβαν το "υπέρογκο", όπως λέει, χρέος των 175 δισεκατομμυρίων ευρώ, που εκπροσωπούσε τα ελλείμματα των κυβερνήσεων από το 1945 ως το 2004. Μέσα σε τέσσερα χρόνια καταφέραν να προσθέσουν 87 δις. και αύξησαν το χρέος κατά 50%.
Το Βατερλό, της πολιτικής Καραμανλή, αποδεικνύεται από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου για το 2008.
Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 5,1% έναντι του 2007, παρουσιάζοντας υστέρηση έναντι του εκτιμώμενου στόχου για αύξηση 10,1%.
Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 13.911 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 5,6 δισ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου του προϋπολογισμού. Έξω έπεσαν και οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας το Νοέμβριο, για έλλειμμα ύψους 10,836 εκατ. ευρώ.
Καθαρά έσοδα λοιπόν, 4 δις ευρώ κάτω από τις αρχικές προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2008, και έλλειμμα 5,6 δις ευρώ πάνω από τις αρχικές προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2008.
Οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 9,3%, σε σχέση με το 2007 έναντι του εκτιμώμενου στόχου αύξησής τους που ήταν 8,5%.
Οι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν κατά 10,9%, ενώ οι δαπάνες για τόκους αυξήθηκαν κατά 14,4%. Η υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στις προσλήψεις «ημετέρων».
Το περίεργο είναι ότι ενώ το έλλειμμα ξέφυγε κατά 5,6 δις ευρώ, πάνω από τους προϋπολογισμούς τους, το χρέος αυξήθηκε κατά 12 δις ευρώ πάνω από τις αρχικές προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2008. Τα 6,4 δίς, που δεν προήλθαν από δαπάνες του προϋπολογισμού, πού πήγαν; Ποιος τα πήρε;
Τα ελλείμματα της τετραετούς διαχείρισης του κ.. Καραμανλή, φθάνουν το πολύ τα 45 δίς ευρώ. Τα υπόλοιπα 42, με τα οποία φορτώθηκε το δημόσιο χρέος, ποιος τα πήρε ; Και γιατί;
Μήπως είναι προμήθειες τραπεζικές, και εκπτώσεις, από τη διαχείριση του δημόσιου χρέους;
Υπάρχουν ευθύνες;
Θα υπάρξει διαφάνεια;
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ομολογήσει αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, την οποία απέκρυπτε εν όψει των διαπραγματεύσεών της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Αυτό είναι μια τρανή απόδειξη όχι μόνο της ανικανότητά της να διαχειριστεί τα δημόσια οικονομικά της χώρας, αλλά και της αναξιοπιστίας και της περιφρόνησής της στους δημοκρατικούς θεσμούς», δήλωσε εκ μέρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. η κυρία Λούκα Κατσέλη
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, στους παράγοντες που συνετέλεσαν στην υστέρηση των εσόδων περιλαμβάνονται, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, η συγκρότηση του μηχανισμού για το φόρο ακίνητης περιουσίας που ήταν δυσκολότερη από ό,τι αναμενόταν αρχικά, η περιορισμένη ανταπόκριση του επιχειρηματικού κόσμου στο πρόγραμμα για την περαίωση φορολογικών εκκρεμοτήτων της διεθνούς κρίσης, και στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους 2 μήνες του 2008 που επηρέασαν αρνητικά την κίνηση στη Χριστουγεννιάτικη αγορά και οδήγησαν για πρώτη φορά σε αρνητικό ρυθμό αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.
Η κυβέρνηση με επικοινωνιακά και «δικολαβικά» επιχειρήματα προσπαθεί να μεταφέρει τις ευθύνες της άλλου.
Δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διάλυση τον φόρο-εισπρακτικών μηχανισμών, που η ίδια αποφάσισε, και δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για την τεράστια φοροδιαφυγή και φόρο αποφυγή. Δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της, διότι χάρισε φόρους 2,2 δισ. ευρώ την τελευταία τετραετία στους έχοντες και κατέχοντες, την ώρα που τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα επωμίστηκαν νέα φορολογικά βάρη.
Η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει καν την ευθύνη, διότι…. πληροφορήθηκε, τώρα, με την επίσκεψη της κυρίας Χούμπνερ, την απόφαση της επιτροπής από τον περασμένο Νοέμβριο, να μετατεθεί η καταβολή της «εθνικής συμμετοχής» στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, τα οποία μπορούν να εξελιχθούν με 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
(Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. διαμορφώθηκαν στα 9.624 εκατ. €, αυξημένες κατά 9,2%, ενώ τα έσοδά του προγράμματος ,από την Ε.Ε., έφθασαν στα 4.978 εκατ. €, αυξημένα κατά 2,1% σε σχέση με το 2007) .
Σπύρος Χατζάρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου