Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Το Βαθύ ΠΑΣΟΚ, που θα σώσει τη χώρα

Η τραπεζική Χούντα αναλαμβάνει τις τύχες της Χώρας

Η «παρέα του Λονδίνου» έφυγε, ο Λουκάς-Μπίλντερμπεργκ έρχεται


του Σπύρου Χατζάρα

Το διακύβευμα των εκλογών είναι απλό, απλούστατο:
ΔΝΤ ή Παπαδήμος;
Ο μεν κ. Καραμανλής θέτει σε δημοψήφισμα το πρόγραμμα του ΔΝΤ, ο δε κ. ΓΑΠ μας προτείνει, τον Λουκά Παπαδήμο-Μπίλντερμπεργκ, σαν ήπια προσαρμογή, τον οποίο όμως, είχε προτείνει για πρωθυπουργό και ο κ. Καρατζαφέρης.

Η «δεξιά» λύση ήταν: Παραίτηση Καραμανλή και πρωθυπουργός ο Παπαδήμος . Η σοσιαλδημοκρατική λύση, είναι: Ο ΓΑΠ πρωθυπουργός και ο Παπαδήμος «Τσάρος». Που θα κυβερνά όμως!

Ο real estate Καραμανλής , πάντως παραιτήθηκε. Η «παρέα του Λονδίνου» έφυγε.
(H παρέα του Κολεγίου είναι μία).

Ο νέος Ύπατος της Χούντας των τραπεζιτών

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει αποδεχθεί κατ’ αρχήν την πρόταση, (του ΓΑΠ;), να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, με πιθανότερο σενάριο, να αναλάβει μετά τις εκλογές, καθήκοντα «Τσάρου» της ελληνικής οικονομίας με αποστολή: «να αποσυνδέσει την ωρολογιακή βόμβα του χρέους».

Τραπεζικά «στελέχη» τονίζουν, ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται άμεσα, «μια ισχυρή ένεση αξιοπιστίας», και αυτή θα δοθεί με την τοποθέτηση του κ. Παπαδήμου, «στο πηδάλιο», και ότι ο κ. Παπαδήμος, « είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για να αναλάβει τα ηνία της οικονομίας, σε μια περίοδο κατά την οποία τα «εκρηκτικά» δημόσια ελλείμματα, σε περιβάλλον επιβράδυνσης της οικονομίας, απειλούν να δημιουργήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 οξύτατο πρόβλημα δανεισμού από τη διεθνή αγορά» .

Η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, θα πρέπει να καταρτίσει σε χρόνο-ρεκόρ τον προϋπολογισμό του 2010 και το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ ,το πρώτο τρίμηνο του 2010, η Ελλάδα θα πρέπει να δανεισθεί περισσότερα από 30 δις. ευρώ.(Τα 18 δις για ανανεώσεις τίτλων που λήγουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο) ανταγωνιζόμενη για δανεικά από τους περιούσιους τραπεζίτες τις κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών που θα βρίσκονται σε… κρεσέντο δανεισμού, οπότε και τα επιτόκια θα είναι ψηλότερα…. (το 2010 δανεισμός των κρατών παγκοσμίως θα ξεπεράσει το «φράγμα» του 1 τρις. δολ.)

Ο κ. Παπαδήμος επεβλήθει από τις «αγορές» στον κ. Γενηματά, το 1994, για να αντικαταστήσει τον Γιάννη Μπούτο, που ήταν η επιλογή του Ανδρέα Παπανδρέου το 1993, και ο οποίος είχε αντιμετωπίσει με επιτυχία, την κερδοσκοπική επίθεση κατά της δραχμής τον Μαΐο το 1994, των ξένων και ντόπιων τραπεζιτών, με τον καθορισμό επιτοκίου 0,4% την ημέρα.

Επειδή οι ζημιές ήταν μεγάλες για τις Τράπεζες του κ. Λάτση (Eurobank) και του κ. Βαρδινογιάννη (Χίου), αλλά και την Citibank, συμφώνησαν έναν διακανονισμό με τον Γεννηματά , που όμως οδήγησε στην παραίτηση Μπούτου, και την άφιξη του «αμερικανοθρεμένου» Παπαδήμου, που τελικά τους «χάρισε» τα χρέη.

Ο κ. Παπαδήμος, προερχόμενος από την Federal Reserve, είχε καταφέρει «να πείσει τις αγορές» για την αποφασιστικότητα του ,να διατηρήσει υπό έλεγχο τη διολίσθηση της δραχμής .Το «θαύμα Παπαδήμου», να οδηγηθεί το «αναξιόπιστο ελληνικό νόμισμα», με ασφάλεια στο ευρώ, είχε εντυπωσιάσει την κοινότητα των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρώπης και τον επιβράβευσαν μετά την αποχώρηση του από την ΤτΕ με τα καθήκοντα του αντιπροέδρου της ΕΚΤ.

Τον κύριο Λουκά-Μπίλντερμπεργκ θα υποστηρίζει στο έργο του το «βαθύ ΠΑΣΟΚ», το οποίο συγκροτούν,(όπως αποκάλυψε το Βήμα), οι καθηγητές Ι. Στουρνάρας (επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ του ΣΕΒ), Ηρ. Πολεμαρχάκης, (που διατηρεί μακρά φιλία με την οικογένεια Παπανδρέου), Β. Ράπανος, (πρόεδρος του σημιτο-ΟΠΕΚ), Γκίκας Χαρδούβελης, (πρώην σύμβουλος του κ. Κ. Σημίτη και του διοικητή της Εθνικής Θόδωρου Καρατζά και στέλεχος της Εurobank) , Αιμ. Αυγουλέας, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, (ο οποίος θεωρείται ειδήμων στα νομικά της οικονομίας των αγορών), Κ. Παπαδόπουλος, (συνεργάτης του κ. Παπανδρέου από το υπουργείο Εξωτερικών), και οι Ν. Καραμούζης, αναπληρωτής διευθυντής της Εurobank, και ο κ. Απ. Ταμβακάκης , ανώτατο στέλεχος του ομίλου Λάτση, Ενώ ρόλο διαδραματίζει και ο «πράσινος Τραπεζίτης» , κ. Μιχ. Σάλλας.

Το Βαθύ ΠΑΣΟΚ

Ιωάννης Στουρνάρας: Eιδικός σύμβουλος του υπουργείου οικονομίας και οικονομικών (1986-1989) σε θέματα δημοσίων επιχειρήσεων και εισοδηματικής πολιτικής, και της τράπεζας της Eλλάδος (1989-1994), πρόεδρος του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων του υπουργείου οικονομίας και οικονομικών (1994 – 2000). Από το 1994 έως το 1997 ήταν αντιπρόεδρος της δημόσιας επιχείρησης αερίου (ΔΕΠΑ), ενώ ήταν μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού διαχείρισης δημόσιου χρέους (ΟΔΔΗΧ) από το 1998 έως τον Ιούλιο του 2000. Από τον Ιούλιο του 2000 μέχρι τον Μάρτιο του 2004 ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής τράπεζας και αντιπρόεδρος της ένωσης ελληνικών τραπεζών από τον Οκτώβριο του 2000. Το ΙΟΒΕ και ο ΣΕΒ συνεργάζονται με στόχο: α) την τακτική παρακολούθηση και ανάλυση των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία από το ΙΟΒΕ και την ενημέρωση του ΣΕΒ και των μελών του, σε τακτά χρονικά διαστήματα, β) την εκπόνηση μελετών, για θέματα που αποφασίζονται από κοινού, ενδιαφέρουν άμεσα τον ΣΕΒ και εντάσσονται στο ερευνητικό πρόγραμμα του ΙΟΒΕ και γ) την παροχή υπηρεσιών οικονομικού συμβούλου από το ΙΟΒΕ προς τον ΣΕΒ

Ηρακλής Πολεμαρχάκης: «ένα δυναμικό τραπεζικό-χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της οικονομίας, για την ανάπτυξη και την ευημερία όλων. η μεγέθυνση των τελευταίων δεκαετιών –τα οφέλη της οποίας γνώρισαν μεγάλα τμήματα των κοινωνιών- οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ρόλο που έπαιξε το τραπεζικό σύστημα.» ..... "αν και ο πολεμαρχάκης έφυγε για τις ΗΠΑ πριν τελειώσει το κολλέγιο Αθηνών, μερικοί συμμαθητές του τον θυμούνται ακόμη. σημειώνεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Βασίλης Πεσματζόγλου και ο Χρήστος Σορώτος της citigroup ήταν στο ίδιο τμήμα, ενώ στην ίδια τάξη ήταν επίσης γνωστά ονόματα του σημερινού πολιτικοοικονομικού στερεώματος, όπως ο Πέτρος Δούκας, υφυπουργός οικονομικών, ο Νίκος Νανόπουλος της efg eurobank, ο Χάρης Μάκκας της Πειραιώς κλπ

Βασίλης Ράπανος: Πρόεδρος του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο οικονομίας και οικονομικών στην περίοδο 2000-2004. ακόμη, ο κ. Ράπανος ήταν υποδιοικητής και μετά διοικητής της κτηματικής τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο 1996-1998 και πρόεδρος του Δ.Σ του ΟΤΕ την περίοδο 1998-2000, διοικητής της ΕΚΤΕ (εθνική κτηματική τράπεζα της Ελλάδας) όταν αυτή απορροφήθηκε από την Εθνική τράπεζα το 1998.

Γκίκας Χαρδουβελης: Έχει διατελέσει σύμβουλος διοίκησης στην εθνική τράπεζα την περίοδο 1996-2000, σύμβουλος στην τράπεζα της Ελλάδος, σύμβουλος στην ομοσπονδιακή τράπεζα της Νέας Υόρκης (Federal Reserve of New York) την περίοδο 1987-1993.

Nικολαος Kαραμούζης: Eίναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Εurobank και πριν της ERGASIAS a.e. Είναι πρόεδρος της efg TELESIS FINANCE , της efg Eurobank χρηματιστηριακή , μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικά Xρηματιστήρια αε και του ΣΕΒ. Στο παρελθόν έχει διατελέσει υποδιοικητής της εθνικής τράπεζας (Μάιος 1995 – Μάιος 1999) και πρόεδρος της ΕΤΕΒΑ (Ιούλιος 1997 – Μάιος 1999), πρόεδρος της α.ε. “εθνική χρηματιστηριακή” (αύγουστος 1995 – μάιος 1999), μέλος διοικητικού συμβουλίου σε θυγατρικές της Εθνικής τράπεζας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (1995-1999), πρόεδρος της εταιρίας διαχειρίσεως αμοιβαίων κεφαλαίων “Διεθνικη” (1996-1998) και της ασφαλιστικής εταιρίας «Αστηρ» (1996-1997), υποδιοικητής στην ΕΤΒΑ (1993-1995), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (1993-1995), διευθυντής στη διεύθυνση συναλλάγματος της Τράπεζας της Ελλάδος (1992-1993) και υποδιευθυντής στην ίδια διεύθυνση (1988-1992).

ΥΓ.Η παρέα του Κολλεγίου είναι πάντα εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: