Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

. Αλίμονο σε αυτούς που δεν μπορούν να ελπίζουν σε τίποτα


Η ελπίδα αποτελεί τη βάση της αισιοδοξίας για το μέλλον. Ακόμα και όταν διαψεύδεται πάντα γεννιέται μια νέα ελπίδα. Αλίμονο σε αυτούς που δεν ελπίζουν σε τίποτα.
Ο Σέρβος πρόεδρος ελπίζει στη συνάντηση με τον Ομπάμα. Το ίδιο ελπίζουν και πολλοί άλλοι. Από τους ανέργους και τους σκηνίτες των ΗΠΑ, ως τους τραπεζίτες, τα χρηματιστήρια, και τους επενδυτές. Το ζήτημα είναι ποιον θα προλάβει να δει, ο καημένος ο καλός άνθρωπος, και ποιον να πρώτο-παρηγορήσει. Ο Σέρβος πρωθυπουργός ελπίζει στην κατανόηση του ΔΝΤ, και στην αντοχή των Σέρβων στην πείνα. Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου ελπίζουν να μπουν στο ΔΝΤ. Ο επίσκοπος Άρτεμιος ελπίζει στην Ουνέσκο για να αναστηλωθούν τα κατεστραμμένα μνημεία. Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορούν να ελπίζουν σε τίποτα. Τους «προστατεύει» η Ε.Ε. αλλά τους κόβουν το ρεύμα, τους κλέβουν τις κότες και τα κατσίκια, για να μην έχουν να φάνε, τους καίνε τα σπίτια, τους πυροβολούν μέσα στη νύχτα για εκφοβισμό, και τους δέρνουν αλύπητα. Στο Βελιγράδι την εβδομάδα που πέρασε ήταν γεμάτη αναμνήσεις. Ο κ. Ντράσκοβιτς τίμησε την εξέγερση της 9ης Μαρτίου του 1990, το Δημοκρατικό κόμμα τίμησε τη μνήμη του δολοφονημένου Ζόραν Τζίντζιτς ( 12 Μαρτίου 2003), και το σοσιαλιστικό κόμμα, ( με μισή καρδιά) θυμήθηκε την επέτειο του θανάτου τους Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. (11 Μαρτίου 2006).
Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς , δήλωσε, ότι επιθυμεί να εγκαινιάσει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της Σερβίας με τις ΗΠΑ, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συναντηθεί σύντομα με το νέο Αμερικανό πρόεδρο. «Είμαι πεπεισμένος ότι σύντομα θα συναντηθώ με τον πρόεδρο Ομπάμα, για να συζητήσουμε όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις, αλλά και για τις προοπτικές που υπάρχουν για όλη την περιοχή των Βαλκανίων».Ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, κ. Μίλοραντ Ντόντικ , δήλωσε,πως έχει διατυπωθεί αίτημα εκ μέρους της αμερικανικής διοίκησης, προς το Σεράγεβο, για να αναγνωρίσει η Βοσνία-Ερζεγοβίνη τη μονόπλευρη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, και πρόσθεσε ότι η πολιτική ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο

Καθημερινά συνεχίζονται τα επεισόδια και οι πιέσεις σε βάρος των Σέρβων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο.
Στο χωριό Σίλοβο κοντά στην Gnjilane του Κοσσυφοπέδιου, οι Αλβανοί διέκοψαν και πάλι την τροφοδοσία παροχή με ηλεκτρικό ρεύμα, στις 2 Μαρτίου .
Οι εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσσυφοπέδιου υποστηρίζουν ότι οι Αλβανοί που διοικούν την εταιρεία του Κοσόβου, επιθυμούν, με τη συνεχή διακοπή του ρεύματος στα σερβικά χωριά, να πείσουν τους χωρικούς να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος του Κοσοβου. Δεκατέσσερις Σέρβοι από το Σίλοβο τραυματίστηκαν, στις 9 Μαρτίου, σε συμπλοκή μεταξύ κατοίκων του χωριού με αστυνομικές δυνάμεις. Στις 13 Μαρτίου, χίλιοι περίπου Σέρβοι από το Σίλοβο και τα γύρω σερβικά χωριά , πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μιας ώρας, ζητώντας να τους δοθεί ηλεκτρικό ρεύμα, που έχει διακοπεί για 11 μέρες. Η αλβανική αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου , ξυλοκόπησε στις 13 Μαρτίου τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς της εκπομπής «Φωνή του νότου», (Glas juga), της ραδιοτηλεόρασης του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι επέστρεφαν στην Πρίστινα μετά το ρεπορτάζ για την διαμαρτυρία των χωρικών.
Την Παρασκευή, ( 13 Μαρτίου) το βράδυ, «άγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον του σπιτιού του Σέρβου Dragoljub Budžević, στον συνοικισμό Ljug, κοντά στην κωμόπολη Istok.Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας του Κοσόβου, Arber Beka, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Beta ότι δύο σερβικά σπίτια στο χωριό Drsnik, κοντά στην κωμόπολη Klina. πυρπολήθηκαν . Την ίδια μέρα στο κεντρικό Κοσσυφοπέδιο, στο χωριό Grace του δήμου Vučitrn, κλέφτες έκλεψαν από την οικογένεια του Miroslav Staniškovic, τα κατοικίδια ζώα τους, πράγμα που έκανε ακόμα πιο χειρότερη την ήδη άθλια οικονομική τους κατάσταση. «Και πριν τέσσερα χρόνια μας έκλεψαν τα ζώα, όμως, οι κλέφτες δεν ανακαλύφθηκαν ποτέ», δήλωσε ο Miroslav Stanišković, πατέρας έξι παιδιών, που ζουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με μισθό 130 ευρώ, όσα βγάζει η σύζυγος του Miroslav, Slađa, που δουλεύει σαν καθαρίστρια στο κέντρο των πρώτων βοηθειών αυτού του χωριού.
Οι Σέρβοι θεωρούν ότι και αυτό το επεισόδιο αποτελεί πρόσθετό μέτρο πίεσης σε βάρος των Σέρβων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο. Oι εκπρόσωποι των έξι σερβικών δήμων από τα βόρεια διαμερίσματα του Κοσσυφοπέδιου, στην κοινή συνεδρίασή τους, στην κωμόπολη Zvečan, ζήτησαν από τον αρχηγό της UNMIK, κύριο Lambertο Zanier, και από τις χώρες – μέλη του Συμβούλιου Ασφαλείας, να παρεμποδίσουν τους εκπροσώπους της αποστολής EULEX, από το να οικοδομήσουν τους θεσμούς του λεγόμενου «άνεξάρτητου κράτους του Κοσόβου» , και να εφαρμόσουν στην πράξη τις διατάξεις του σχεδίου Αχτισαάρι.
Ο Επίσκοπος της Ράσκας και της Προζρένης, κ. Αρτέμιος, απηύθυνε έκκληση προς τους εκπροσώπους της UNESCO να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την έναρξη των έργων αναστήλωσης των κατεστραμμένων σερβικών εκκλησιών και μοναστηριών στο Κοσσυφοπέδιο. Η ευρωπαϊκή αποστολή, (EULEX), στο Κοσσυφοπέδιο, χρεώθηκε την πρώτη μεγάλη αποτυχία, με την αθώωση, (13 Μαρτίου), από τους δικαστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο εφετείο της Πρίστινας, του Φλορίμ Εγιούπι , που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 40ετή κάθειρξη, για βομβιστική επίθεση σε σερβικό λεωφορείο στις 16 Φεβρουαρίου 2001, κοντά στο Ποντούγιεβο, από την οποία σκοτώθηκαν 11 και τραυματίστηκαν 22 από τους 57 επιβάτες του λεωφορείου, που πήγαινε από τη Νις στον σερβικό θύλακα στο Κόσοβο, με συνοδεία Σουηδών στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο.
Η απόφαση ήταν η πρώτη σε δίκη δεύτερου βαθμού που λαμβάνουν δικαστές της EULEX από την άφιξη της αποστολής στο Κόσοβο.Το εφετείο έκρινε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία κατά του Φλορίμ Εγιούπι ήταν ανεπαρκή για καταδίκη και έδωσε εντολή για την αποφυλάκισή του.Ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών, κ. Ivica Dačić. δήλωσε ότι, «η απόφαση των δικαστικών οργάνων της της EULEX , είναι σκανδαλώδης, και πρέπει να καταδικαστεί δημόσια και εκ μέρους της Κυβέρνησης της Σερβίας, δεδομένου ότι υπάρχουν σαφέστατα αποδεικτικά στοιχεία για το έγκλημα που διέπραξε».
Σε συνέντευξη , στην «Πολίτικα», ο Σέρβος πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέτκοβιτς, σημείωσε ότι, «η Σερβία δεν είναι αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία και δεν θα υπάρξει ούτε ένας πολίτης που θα πεινάσει, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».
Ωστόσο, η σερβική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη, με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, για περικοπή των δαπανών του προϋπολογισμού. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Σερβίας, στρατηγός Μίλετιτς , δήλωσε , στο περιοδικό Odbrana, ότι «λόγω της οικονομικής κατάστασης δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι η φετινή χρονιά θα είναι έτος ανάπτυξης για τις ένοπλες δυνάμεις ».

Σε καθημερινή βάση το κόστος των εξόδων για τον εντοπισμό των δύο καταζητούμενων Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, (ICTY), ανέρχεται σε 30.000 ευρώ, υπογράμμισε, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Σερβίας κ. Ρασίμ Λιάγιτς.
Περίπου 160.000 άνθρωποι στην Σερβία εξακολουθούν να κινδυνεύουν από τις χιλιάδες βόμβες θραυσμάτων που δεν έχουν εκραγεί, σύμφωνα με έκθεση νορβηγικής Οργάνωσης αρωγής
.
Σπύρος Χατζάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: