Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Το δημοσιογραφικό εκκρεμές και οι Χαμαιλέοντες της Τράπεζας της Ελλάδος.

Του Σπύρου Χατζάρα

Οι «Πασόκοι» της Αυγής , το 2005, μετά τις εκλογές του 2004, και το 2007 λίγο πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ψήφιζαν «εντιμότητα και κύρος» και έδιναν «ψήφο σε μια δεξιά παράταξη», «δηλαδή στον συνδυασμό Σόμπολου-Κουμπιά».
Επειδή όμως, τα «κοντόφθαλμα κομματικά εκλογικά μαγειρεία», δεν μπόρεσαν «να δουν και να αξιολογήσουν ποια θα ήταν τα αποτελέσματα ευρύτερων πολιτικών συμμαχιών » , και εκλέχθηκε ο Χρ.Κυρίτσης αντί του Δ.Κουμπιά, «ανέκρουσον πρύμναν » και από την ευρύτερη πολιτική συμμαχία με τη
« δεξιά παράταξη» ,στράφηκαν στην «ευρύτερη πολιτική συμμαχία» με τον Συνασπισμό. Τώρα μάλιστα η Ντόρα (Νταϊλιάνα ) κατηγορεί τον Σόμπολο, ότι «υποτιμά τη νοημοσύνη των δημοσιογράφων».

Το 2008 εγκατέλειψαν το «εντιμότητα και κύρος», και άρχισαν να συγκαλύπτουν εγκληματικές πράξεις και να κάνουν διάλογο με τους καταληψίες της ΕΣΗΕΑ και τις καθαρίστριες.

Τώρα ο κ. Κουμπιάς, επανέρχεται με διακηρύξεις για «πνεύμα και ηθική» ,προσπαθώντας να ξεχάσει τα υλικά από τα οποία συγκροτείται η παράταξη του και να κρύψει τις πραγματικές προθέσεις και επιδιώξεις του.

Για το κορυφαίο ζήτημα των εκλογών ,το ασφαλιστικό ο κ. Κουμπιάς, υπόσχεται… «Τις αναγκαίες και απαραίτητες προσαρμογές –αλλαγές, στις νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις». Αυτό μόνο. Τις αναγκαίες και απαραίτητες προσαρμογές –αλλαγές, στις νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις.
Και ζητάει «λευκή επιταγή» επειδή έχει «στόχους καθαρούς». Χωρίς να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το αγγελιόσημο, για την παρακράτηση του 10%, για την ένταξη στον ΕΔΟΕΑΠ των τεχνικών και των υπαλλήλων των καναλιών.
Ζητάει την ψήφο των συναδέλφων, επειδή έχει «πνεύμα και ηθική».

Μαζί με τους συνεταίρους του στην ΠΟΕΣΥ, ωστόσο, έκαναν απεργία υπέρ της εφαρμογής του νόμου Πετραλιά, και αναβάλλουν διαρκώς την εκδίκαση της προσφυγής στο συμβούλιο της επικρατείας που είχε καταθέσει ο Τσαλαπάτης.
H εισήγηση της τράπεζας της Ελλάδος, την οποία υπηρέτησε και εξυπηρέτησε πιστά ο κ. Κουμπιάς , αλλά και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής ,για το Ασφαλιστικό, είναι:

Ένας εθνικός συνταξιοδοτικός φορέας. Ενιαίος φορέας παροχών υγείας με συγχωνεύσεις Ταμείων και θέσπιση γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους.Αυτές, είναι οι «νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις» ,στις οποίες θα γίνουν «οι αναγκαίες και απαραίτητες προσαρμογές». Όλοι στο ΙΚΑ, μαζί με τα αποθεματικά μας. Για το λόγο αυτό τονίζουν στη διακήρυξή τους « Η τύχη μας είναι ευθέως συνδεδεμένη με το παρόν και το μέλλον όλων των εργαζόμενων» .

Ο κ. Κουμπιάς επαναβεβαιώνει την υποστήριξη του ,στο όνειρο κάθε εκδότη. «Την ίδρυση και λειτουργία ενός ισχυρού Συνδικάτου Τύπου».
Στις βαλκανικές χώρες που το έκαναν, έχουν να υπογράψουν συλλογική σύμβαση από το 2005, και στο ίδιο διάστημα δεν έχουν μπορέσει να κάνουν απεργία. Επειδή έχουν «ισχυρό Συνδικάτο Τύπου».

Η «δημοσιογραφική ενότητα» επειδή έχει «πνεύμα και ηθική», υποστηρίζει «την ανεξαρτησία της γνώμης, και την αυτοτέλεια του δημοσιογράφου» , κατά τον τρόπο που τις υποστήριξε ο υποψήφιος της κ. Χατζηδημητρίου, στην απεργία στην ΕΡΤ το 2004.

«Οι δημοσιογράφοι - γράφουν -δεν είμαστε εκτελεστικά όργανα, δεν είμαστε βραχίονας της εξουσίας» . Για το λόγο αυτό προφανώς τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΤΣΠΕΑΘ, του υποψηφίου του, κ.Ανδρονόπουλου τις πληρώνει το ΠΑΣΟΚ.

Και επειδή μάχονται για «αρχές», ο πρόεδρος της ελεγκτικής επιτροπής της ΠΟΕΣΥ κ.Ανδρονόπουλος συγκάλυψε την εγκληματική πράξη του προέδρου και του γενικού γραμματέα της ομοσπονδίας, που δήλωσαν υπεύθυνα,(εν γνώσει τον συνεπειών του νόμου), ότι δεν κατατέθηκε ένσταση κατά των διευθυντών στην ΠΟΕΣΥ, και βάφτισαν την ομοσπονδία Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης για να πάνε Ταμείο.

«Η συμμετοχή μας, πριν από ένα χρόνο, στις εκλογές της ΠΟΕΣΥ, γράφουν, έδωσε θετική διέξοδο σε εκατοντάδες συναδέλφους να μετασχηματίσουν την οργή τους, σε ψήφο διεκδίκησης, κατάκτησης, ευθύνης κι αλλαγής» . Στον μετασχηματισμό βέβαια βοήθησαν τα τηλεφωνήματα και οι απειλές και οι εκβιασμοί του κ. Ελεεινόπουλου και των συνεργατών του.

Το μόνο «αποσαφηνισμένο ,μέτωπο σύγκρουσης» που φαίνεται από τη διακήρυξή τους είναι η επίθεση per mare per terra στον Δημήτρη Τσαλαπάτη, επειδή λέει «κάτω τα χέρια» από τον ΕΣΟΕΑΠ, επειδή λέει ΟΧΙ στην ένταξη των υπαλλήλων και των τεχνικών των καναλιών στο ταμείο σύνταξης των δημοσιογράφων.
Λένε ξανά και ξανά ότι η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων και ο Δημήτρης Τσαλαπάτης είμαστε «εργοδοτικοί». Αυτοί όμως αγωνίζονται για να ασφαλιστούν με το αγγελιόσημο ,7 .500 τεχνικοί και υπάλληλοι των καναλιών, για να μην πληρώνουν εργοδοτική εισφορά οι καναλάρχες. Αυτοί έχουν σαν στόχο την ένταξη στον ΕΔΟΕΑΠ των τεχνικών και υπαλλήλων των καναλιών.
Για να μας πάνε όλους στο ΙΚΑ.

Ένα ταμείο για όλους. Αυτή είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυτήν προωθεί ο ΣΕΒ, το Τράστ των εκδοτών, και αυτήν υπηρετούν οι επικεφαλής της Συσπείρωσης και της Δημοσιογραφικής Ενότητας

Οι θεραπαινίδας της πολιτικής, και οικονομικής εξουσίας, (τράπεζα της Ελλάδας, Γραφεία Τύπου τραπεζών, αγωγών, εφοπλιστών κλπ) προκαλούν την οργή και τη λοιδορία της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό το κακέκτυπο δημοσιογράφου αντιπροσωπεύει, η «δημοσιογραφική ενότητα»

Τώρα είναι η στιγμή να πούμε ένα συλλογικό «Φτάνει πια» σε όλους εκείνους τους Κουμπιάδες, Μανωλάκους, Τρίμηδες κλπ, που οδήγησαν την ΕΣΗΕΑ στην ανυποληψία και κατάντησαν τους δημοσιογράφους άθυρμα της κυβέρνησης, και χλεύη των πολιτών.

Στις 26 & 27 ΜΑΪΟΥ δεν ψηφίζουμε τους φίλους μας και τα κόμματα. Ψηφίζουμε για τον ΕΔΟΕΑΠ, για τις συλλογικές συμβάσεις, για σταθερή δουλειά , για τις συντάξεις, και για το δικαίωμα του πολίτη στην ενημέρωση.

Προσοχή! Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Να τους δώσουμε λοιπόν αυτό που τους αξίζει. «Μαύρο» στην εργοδοτική πλειοψηφία της ΠΟΕΣΥ. «Μαύρο» στη «Συσπείρωση» και τη
« Δημοσιογραφική Ενότητα». Για να δει ο κλάδος άσπρη μέρα.

Έξη Παρατάξεις .Μια επιλογή .Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων.

1 σχόλιο:

antonisb είπε...

Αγαπητέ κύριε Χατζάρα.

Το σχόλιο μου δεν έχει σχέση με το συγκεκριμένο άρθρο. Απλά θα ήθελα να συγχαρώ εσάς και τους υπόλοιπους δημουσιογράφους του Βlue Sky για την ενημέρωση που μας προσφέρετε. Το μοναδικό παράπονο που έχω είναι ότι δεν εκπέμπει ο σταθμός εδώ κάτω στην Κρήτη που ζω και σας παρακολουθώ μέσα από το internet παρόλο που δεν είναι απρόσκοπτη η μετάδοση και έχει προβλήματα. Δεν γνωρίζω αν έχουν και άλλοι παραπονεθεί για την ποιότητα της streaming μετάδοσης του σταθμού σας αλλά ίσως θα μπορούσατε να ενημερώσετε το σταθμό σας για να προχωρήσει σε κάποια αναβάθμιση.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας,

Αντώνης Βιδάκης
Ηράκλειο Κρήτης