Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

11 Νοεμβρίου 1940, η 15η ημέρα του Πολέμου. Άρχισε η αντεπίθεση του Κατσιμήτρου

Οι Δευτεριάτικες εφημερίδες των Αθηνών, δημοσίευαν το ψευδές ανακοινωθέν του Παπάγου που εκδόθηκε το βράδυ της Κυριακής, με το οποίο ισχυριζόταν ότι η αντεπίθεση του Βραχνού στην Πίνδο ήταν δικό του σχέδιο και έγραφαν τις πληροφορίες από το Γενικό Επιτελείο, με τίτλους όπως: «Μεγάλαι επιτυχίαι των ελληνικών όπλων. 
«Κατόπιν θυελλώδους ελληνικής αντεπιθέσεως η 3η Μεραρχία των Αλπινιστών, ενισχυμένη δι' ιππικού, Βερσαλιέρων και φασιστικής Εθνοφρουράς, εξεμηδενίσθη. Εις την άτακτον φυγήν της παρέσυρε και τας σταλείσας εξ Αυλώνος ενισχύσεις. Πολυπληθείς αιχμάλωτοι»
 Η απόλυτα ψευδής παράγραφος του Ανακοινωθέντος του Παπάγου που κάλυπτε την δική του ανεπάρκεια ανάφερε: « Εν τω μεταξύ, ήρχισαν ταχύτατα να συρρέουν εις το πεδίον της μάχης δια κοπιωδεστάτων πορειών άλλαι δυνάμεις ημών εξ όλων των όπλων, εκ των προτέρων προοριζόμεναι, δια τον τομέα τούτον, ως και έτεραι τοιαύται εγκαίρως προς την κατεύθυνσιν ταύτην προσανατολισθείσαι. Ανελήφθη ούτως έκ μέρους μας σφοδρά αντεπίθεσις». Καμιά μονάδα δεν είχε «εκ των προτέρων» ταχθεί στην Πίνδο και καμία μονάδα δεν προσανατολίστηκε «εγκαίρως». Και καμία εντολή αντεπίθεσης δεν δόθηκε από τον Παπάγο. 

 Σε όλο το μέτωπο υπήρξε δράση του πυροβολικού και δράση περιπόλων. Οι Γενναίοι του Κατσιμήτρου , ( 8η Μεραρχία), δια θυελλώδους επιθέσεως έδιωξε τους Ιταλούς από την Μονή Σωσσίνου και ανακατέλαβε τον Ιερό Λόφο και την Πογδόριανη. Σε μάχη στο Ελεύθερο Κόνιτσας σκοτώθηκε ο στρατιώτης Σίψας Ευάγγελος του Αθανασίου, του 4ου ΣΠ. 
 Η Ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Κέρκυρα, το Κιλκίς και τα Ιωάννινα. Κατά τη διάρκεια αποστολής αναγνώρισης στον τομέα της 8ης Μεραρχίας, η ελληνική αεροπορία απώλεσε ένα Blenheim της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού που κατέπεσε νοτιοανατολικά της Κλεισούρας. Απωλέστηκε το πλήρωμα. Ο Σμηναγός ΦΩΤΙΟΣ ΜΑΡΑΒΕΛΙΑΣ, ο Σμηναγός ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ και ο Ανθυποσμηναγός ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΙΒΡΟΠΟΥΛΟΣ. 

 Στην Αθήνα , ο Μεταξάς εκφώνησε λόγο προς τους Καθηγητάς των Ανωτάτων Σχολών δια την πνευματικήν επιστράτευσιν, ενώ το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εξέδωσε λεπτομερείς για τις αποκρύψεις αρχαίων εκθεμάτων των μουσείων, και σχηματίστηκαν Επιτροπές Απόκρυψης και Ασφάλισης των θησαυρών των μουσείων της χώρας στις οποίες προήδρευαν κατά κανόνα Αρεοπαγίτες και δικαστικοί. 

 Τη νύχτα, το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό και η RAF κατάφεραν ισχυρά πλήγματα στον ιταλικό στόλο μέσα στη βάση του Τάραντα και στο στενό του Οτραντο. Βυθίστηκαν τρία ιταλικά θωρηκτά . Οι Άγγλοι έχασαν μόνο 2 από τα 21 αεροσκάφη που πήραν μέρος στην επιδρομή. 

 Η ελληνική πρεσβεία στη Σόφια ενημερωσε το Κέντρο ότι ο Αρχηγός του Βουλγαρικού Επιτελείου Στράτου κάλεσε τον Έλληνα στρατιωτικό ακόλουθο αντισμήναρχο Οικονόμου και οτυ είπε ότι, «ομιλών ως στρατιώτης προς στρατιώτη, δύναται διαβεβαιώσει αυτόν, οτι η Βουλγαρία δεν θα κινηθεί κατά της Ελλάδος κατά την περούσα κρίσιν», και του ζήτησε να ενημερώσει τον Παπάγο. Ο Άγγλος στρατιωτικός ακόλουθος ενημέρωσε την ελληνική πρεσβεία ότι οι Βούλγαροι απέσυραν την 2α Μεραρχία εκ τουρκικών συνόρων και την μετέφεραν στο Κίρτζαλη. Άγγλοι και Γάλλοι ενημέρωσαν τον Πιπινέλη ότι ο Πρεσβευτής Ιταλίας, σε συνάντησή του μετά του βουλγάρου Υπουργού Εξωτερικών, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου του τόνισε ότι «ήλθε η στιγμή η Βουλγαρία να επιτύχει τις βλέψεις της διά παρεμβάσεως εις τον πόλεμον».
 Ο Βούλγαρος Υπουργός Εξωτερικών, κατ' αύτήν επικαλέστηκε διαφόρους λόγους που «δεν επέτρεπαν στην Βουλγαρία να μεταβάλει στάση.».

Δεν υπάρχουν σχόλια: