Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Νεο-πατριωτισμός και ευρω-πατριωτισμός

Βοήθεια…. έρχονται τα «πατριωτάκια»του Σπύρου Χατζάρα
αρχική Ημερομηνία: 01/10/2007 http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=1712
Ο «νέος πατριωτισμός», που εισέβαλε μαζί με τις φωτιές στο πολιτικό λεξιλόγιο του εγχώριου κατεστημένου, είναι ένα ιδεολόγημα που επεξεργάστηκε το αμερικανικό κατεστημένο, στo πλαίσιo της «Νέας Τάξης», και το οποίο παρουσιάστηκε σ΄ εμάς τους «πληβείους», στις 2 Ιουλίου 2001, ( δύο μέρες πριν την αμερικανική «εθνική (;) εορτή») από τον αρθογράφο των Τάιμς της Νέας Υόρκης William L. Safire.
Ο «πατριώτης» Safire, που το πραγματικό του όνομα είναι Safir, καθότι εβραϊκής καταγωγής , ανέλαβε να μας εξηγήσει ότι, « ήρθε ο καιρός για έναν νέο πατριωτισμό με λιγότερο στόμφο αλλά με βαθιά υπερηφάνεια. Η ανεξαρτησία της Αμερικής και η δύναμή μας , μας δίνουν το δικαίωμα να αποφασίζουμε για το τι είναι καλύτερο για την εθνική μας ασφάλειά , καθώς επίσης και για το τι είναι καλύτερο για την διεθνή ασφάλεια, όπως πιστεύουν πολλοί από μας. Η ανεξαρτησία μας και η ευημερία μας, μας δίνουν την δυνατότητα να οδηγήσουμε τον κόσμο με το παράδειγμά μας. Η ελεύθερη επιχείρηση που υποτάσσεται στο κράτος δικαίου παράγει πιο πολλά για τους περισσότερους. Η ανεξαρτησία μας και οι ηθικές αρχές μας , μας δίνουν την ελευθερία να υποστηρίξουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα οπουδήποτε».
Το άρθρο ήταν μια διακήρυξη για το δικαίωμα των ΗΠΑ, «να ηγηθούν του κόσμου», χωρίς να αυτοπεριορίζονται λαμβάνοντας υπόψη, τους «άλλους πόλους», της διεθνούς πολιτικής.
Το «πολλοί από μας», ξεκάθαρα έδειχνε ότι ο "πατριώτης" κ. Σαφίρ μιλούσε εκ μέρους μιας ομάδας η μιας οργανώσεως, που κινείται στο ημίφως του παρασκηνίου, αφού η μόνη τους σύσταση ήταν το «πολλοί από μας».
Αυτή η ομάδα «πατριωτών» σχολίαζε διά του κ. Σαφίρ την πρακτική του ευρωπαϊκού κατεστημένου σημειώνοντας ότι, «στην Ευρώπη σήμερα, παρακολουθούμε την συστηματική προσπάθεια ξεριζώματος του πατριωτισμού. Εκεί επειδή ο υπερβολικός εθνικιστικός πυρετός και ο ασύνετος πατριωτισμός οδήγησαν σε καταστρεπτικούς πολέμους, κυριαρχεί η τάση προς συγχώνευση των εθνών. Ένας οικονομικός ευρω-πατριωτισμός που υπερβαίνει όλα τα εθνικά συμφέροντα μπορεί τελικά να ομογενοποιήσει τους διακριτούς πολιτισμούς και τα ανόμοια συμφέροντα».
Όσοι αναγνωρίζουν στην κριτική του κ. Σαφίρ και τον ευρω-πατριωτισμό την «Ισχυρή Ελλάδα», του κ. Σημίτη δεν κάνουν λάθος.
Ο «νέος πατριωτισμός», πουλιόταν ήδη στα περίπτερα όταν στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 «βομβαρδίστηκαν» οι δίδυμοι πύργοι στη Νέα Υόρκη.
Η αμερικανική κυβέρνηση υιοθέτησε τότε τον «νέο πατριωτισμό» ως επίσημη κρατική ιδεολογία και με τη βοήθεια των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης έκαναν τον μέσο Αμερικανό να βουτήξει μια σημαία και να την κολλήσει στο παράθυρο του η στο αμάξι του.
Η εξωτερική μορφή του « νέου πατριωτισμού», περιορίστηκε στο «αρπάζω μια σημαία και τρέχω.
Στην πράξη σήμαινε όμως την αποδοχή της κατάλυσης κάθε στοιχείου δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η εισαγωγή του «νέου πατριωτισμού» από τον κ. Καραμανλή στην Ελλάδα πήρε ακριβώς την ίδια μορφή μετά από προτροπή του πρωθυπουργού προς τους οπαδούς του. «Αρπάζω μια σημαία και τρέχω στις συγκεντρώσεις της Ν.Δ.». Δείγμα πατριωτισμού ήταν και τα ψιλά στο παγκάρι των καναλιών « υπέρ των καμένων». Πατριώτες και οι τέως «Νταβατζήδες», που θα χτίσουν στα καμένα τα νέα παραθεριστικά συγκροτήματα.Δεν ήταν σαφές, αν στον «νέο πατριωτισμό» του κ. Καραμανλή , περιλαμβάνονταν οι εμπρηστές , οι οικοπεδοφάγοι και οι ανίκανοι που δεν έσβησαν έγκαιρα τις πυρκαγιές.
Ωστόσο ο «νέος πατριωτισμός» παρουσιάστηκε «δειλά» για πρώτη φορά στη Βουλή (13.05.2005) από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου: «Πως αισθάνεται και πως αισθανόταν ο Έλληνας πολίτης; Σκεφτείτε πως αισθανόταν με την έναρξη και τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Ένας νέος πατριωτισμός, μια ισχυρή αυτοπεποίθηση, μια ελπίδα και σιγουριά για το αύριο, μια ασφάλεια για την πατρίδα, μια περηφάνια για τον ελληνισμό.» , αλλά κανείς τότε δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία.Στις Ηνωμένες Πολιτείες το δημοκρατικό κόμμα δεν μπορούσε να μείνει πίσω. Υιοθέτησε και αυτό τον «νέο πατριωτισμό», δίνοντας του διαφορετικό περιεχόμενο. Ο «νέος πατριωτισμός» των Δημοκρατικών, ήταν η προστασία του περιβάλλοντος και του Συντάγματος.
Αυτήν τη μορφή «πατριωτισμού» ανέλαβε να μας μεταλαμπαδεύσει ο κ. G. Παπανδρέου.
Στον "νέο πατριωτισμό " προσχώρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Α.Τσίπρα,(04/03/2008 ): "εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να βγούμε στους δρόμους διεκδικώντας ένα νέο πατριωτισμό. Ένας νέος πατριωτισμός είναι να μην πηγαίνουν νέα παιδιά, νέοι άνθρωποι στρατιώτες στο Κόσοβο, στο Αφγανιστάν για να εξυπηρετήσουν ξένες δυνάμεις. Ένας νέος πατριωτισμός είναι να μην γίνονται συμφωνίες με πολυεθνικές εταιρείες που δίνουν την ενέργεια σε ξένα χέρια και φτιάχνουν μονάδες λιθάνθρακα που υποβαθμίζουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Να μην ξεπουλάμε τα λιμάνια της χώρας, τις υποδομές της χώρας σε ξένες πολυεθνικές εταιρείες. Αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός κι αυτό το νέο πατριωτισμό εμείς θα υπηρετήσουμε.»
Σε κάθε περίπτωση ο «νέος πατριωτισμός» είναι αμερικανικός και μυρίζει από μακριά νεοταξίλα.Ο πατριωτισμός δεν μπορεί να είναι ούτε νέος ούτε παλιός. Ο εκσυγχρονισμός του πατριωτισμού είναι απαραίτητος για να βγαίνουν βιβλία που διδάσκουν στα παιδιά ότι η «σφαγή της Σμύρνης» οφείλεται στον συνωστισμό, χωρίς αντιδράσεις, και για να υποστηρίζουμε λύσεις που εξυπηρετούν το νέο- εθνικό μας (αμερικανικό) συμφέρον όπως στην περίπτωση του σχεδίου Ανάν.
Ο «νέος πατριωτισμός» η ο ευρώ-πατριωτισμός δυστυχώς για τον κ. Καραμανλή τον κ. Παπανδρέου και τον Alexis, δεν είναι καινούργιοι. Εμείς οι Έλληνες τους ξέρουμε από πολύ παλιά. Από αυτό το πράγμα υπέφεραν ο Νένεκος, ο Εφιάλτης και πιο πρόσφατα οι κουκουλοφόροι στο μπλόκο της Κοκκινιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: