Οι περιπτώσεις του Νικήτα Σαμαρτζή, του Γεώργιου Λέκκα, του Αθανάσιου Κοντοβράκη, του Κώστα Τσαπόγα, του Γιώργου Γιαννούλη, του Ανδρέα Φρούσιου, και άλλων πολλών
Ο κομμουνιστής Νικήτας Ιωάννη Σαμαρτζής ομολόγησε τη συμμετοχή του στις σφαγές του Φενεού και εκτελέστηκε το 1948 σε ηλικία 36 χρονών.
Όμως στην ανάκριση του στην Κόρινθο και στο στρατοδικείο, κανείς δεν τον ρώτησε πότε οργανώθηκε στο ΚΚΕ.
Όπως κατέθεσε ο ίδιος , έλειπε από το χωριό του, τα Καλύβια 6 χρόνια, επειδή δούλευε στον Ιππόδρομο του Φαλήρου. Ήταν υπάλληλος της Προνομιούχου Ελληνικής Εταιρίας Ιπποδρομιών του Ουίλιαμ Ρηζ.
Στην Αθήνα δεν τον έπιασαν ποτέ και δεν είχε «φάκελο».
Στις 28 Οκτωβρίου 1940 οι Ιπποδρομίες σταμάτησαν.
Πότε ακριβώς γύρισε στα Καλύβια δεν ξέρουμε αλλά η «εθνοπροδοτικη» κυβέρνηση Τσολάκογλου τον διόρισε αγροφύλακα της Κοινότητας Καλυβίων και εκεί τον βρήκαν οι «σύντροφοι» το 1943, όταν ανέβηκαν στην περιοχή του Φενεού.
Δημόσιοι Υπάλληλοι που τους πλήρωνε το κράτος ήσαν ο βουλγαροκομμουνιστής δασκαλάκος Αλέκος Χατζητάσκος που έκαψε το Μεσόβουνο της Κοζάνης όπως και ο κομμουνιστής δάσκαλάκος, Θανάσης Γκένιος (Καπετάν Λασάνης) που με υπαρχηγό τον κομμουνιστή Περικλή Σταματόπουλο, έκαψαν και κατέστρεψαν το Αμελόφυτο.
Αυτοί οι δασκαλάκοι δεν είχαν φάκελο.
Φάκελο στην Ασφάλεια δεν είχε και ο φαρμακοποιός των Σπετσών Αθανάσιος Κοντοβράκης, που τον κρέμασαν το 1944 στην Ντάπια, και ήταν ο αρχηγός του ΚΚΕ στο νησί. Δεν είχε συλληφθεί ποτέ.
Ο κομμουνιστής Κώστας Τσαπόγας ήταν αξιωματικός της Αστυνομίας Πόλεων με μακρά θητεία στην Υποδιεύθυνση Γενικής Ασφαλείας Αθηνών. Δεν είχε φάκελλο. Ήταν μέλος της μυστικής οργάνωσης αστυνομικών που καθοδηγούνταν από το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ, όπως και ο επίσης αξιωματικός της Αστυνομίας Διονύσης Δήμου.
Οι πρώτες ομάδες εκτελεστών της ΟΠΛΑ συγκροτήθηκαν από κομμουνιστές αστυνομικούς. Κατά τα Δεκεμβριανά ο Τσαπόγας ήταν αρχηγός της Πολιτοφυλακής στην Αττική.
Ο Μέγας Κομμουνιστής Γιώργος Γιαννούλης, που ηταν Ταξίαρχος του Δημοκρατικού Στρατού και τον εκτέλεσε ο Γούσιας, δεν έκανε ποτέ φυλακή,
ούτε είχε φάκελο.
Τελείωσε το Γυμνάσιο στο Τσοτίλι, και κατέβηκε στην Αθήνα σαν φοιτητής της Νομικής. Κομμουνιστής από το 1935. Εργαζόταν στο γραφείο του δικηγόρου Φίλιππα Δραγούμη .Κατά τη διάρκεια της θητείας του παρότι κομμούνι, έγινε εκπαιδευτής στη Σχολή εφέδρων Αξιωματικών της Σύρου.
Επιστρατεύτηκε και πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο. Με εντολή του ΚΚΕ Καστοριάς βγήκε στο βουνό τον Φλεβάρη του 1943.
Ο Νεμεάτης Ανδρέας Φρούσιος, που εκτελέστηκε ως υπεύθυνος για τις σφαγές στην Αργολίδα, ήταν σαν τον Γιαννούλη, φοιτητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίσης δεν είχε συλληφθεί ποτέ. Εμφανίστηκε σαν γραμματέας της επιτροπής του ΕΑΜ Αργολίδας.
Ο Γιώργος Λέκκας της ΟΠΛΑ, από το Γκέρμπεσι, τον οποίο επίσης τον κρέμασαν στις Σπέτσες, δεν είχε φάκελο. Είχε υπηρετήσει ως υπαξιωματικός στο Ναυτικό.
Εκτός των φυλακών ήταν και ο κρυφός κομμουνιστής, ο δικηγόρος Γεώργιος Δάλλας , ο Ροβεσπίερος της Καλαμάτας, που εκλέχθηκε πρώτος γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΕΑΜ Μεσσηνίας, και εμφανιζόταν ως «αγροτιστής».
Αυτά τα πρόσωπα, όπως και πολλά άλλα που ήσαν μέλη της Κόκκινης Φυλής, επειδή δεν ήσαν επαγγελματικά στελέχη δεν βρέθηκαν ποτέ στο στόχαστρο των υπηρεσιών Ασφαλείας. Και βρέθηκαν στο προσκήνιο για να παίξουν το ρόλο τους όταν τους ζητήθηκε.
Ο Μανιαδάκης όμως στόχευσε στον τον μηχανισμό του Κόμματος , στα επαγγελματικά στελέχη. Και τους άλλους τους άφηναν να τριγυρίζουν.
ΥΓ. Το Νοσοκομείο της Σωτηρίας, η σφηκοφωλιά των Κομμουνιστών, δημιουργήθηκε επί Μεταξά και το προσωπικό ΕΑΜοκρατείτο.
Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου